cardano bleskovky

Cardano bleskovky 23. 3. 2022

Naposledy aktualizováno 23 března, 2022 Rudolf Bohuslav
cardano bleskovky

Minswap je největší DEX na Cardanu

Jen za 10 dní od spuštění (9. 3.) dokázal Minswap DEX překonat své soupeře a stát se největším DEX na Cardanu (podle zamčených prostředků v chytrých smlouvách), podle portálu deFi Llama. 19. 3. vývojářský tým stojící za Minswap také oznámil, že zdrojový kód pro chytré smlouvy a audit učinili otevřeným (open source) a umístili ho na GitHub.

defillamaTVLada

Ve 12 hodinách někdo založil 23 stake poolů s 1,5 miliardy ADA

Dle cardanians během 21. – 22. 3. vzniklo 23 nových stake poolů, kde každý má většinou 2 delegátory s celkovým stakem 62 milionu ADA. Jedná se tedy o opravdu movitou entitu, neb skoro 1,5 miliardy ADA má při dnešní cenně hodnotu cca $1,4 miliardy (cca 31 miliard Kč). Tato skupina poolů s podílem 5,68 % ze všech stakovaných ADA se tak velikostně zařadila za binance pooly (11,76 % podíl). Za nimi následují Adalite pooly (2,97 % podíl). Díky tomuto nárůstu stakovaných mincí je aktuálně stakováno 73 % všech ADA.

Group_AVENGERS_Cardano_Staking

Cardano mělo 4x větší transakční objem než BTC

Data ukazují, že Cardano dosáhlo v minulých dnech nové mety, když v jednu dobu mělo během 24 hodin transakční objem v hodnotě $68,76 miliard, což je o 332,45 % více než za stejnou dobu Bitcoin, který měl transakční objem v hodnotě $15,9 miliard, dle dat z platformy messari.io ke dni 21. 3. 2022. Oproti ETH dosáhlo Cardano skoro 20x většího transakčního objemu. Díky tomu, že je Cardano Proof of Stake síť, tak Cardano zvládlo obsloužit tento transakční objem s řádově menšíma poplatkama.

Grayscale spustilo fond pro smart contract platformy

Společnost Grayscale, investor do digitálních aktiv, oznámila spuštění speciálního investičního fondu (GSCPxE), který je zaměřený na smart contract platformy. Fond vznikl díky stále rostoucímu zájmu o DeFi. Konkrétně jsou k 16. 3. 2022 ve fondu obsaženy tyto kryptoměny: Cardano (ADA), Solana (SOL), Avalanche (AVAX), Polkadot (DOT), Polygon (MATIC), Algorand (ALGO) a Stellar (XLM). Fond dává možnost investorům investovat do více nadějných platforem, než aby si museli vybrat pouze jednu, o které si myslí že uspěje. Grayscale vidí v smart contract platformách budoucnost růstu digitální ekonomiky, ale je stále ještě brzy na to určit kdo vzejde z konkurenčního boje jako vítěz. Z tohoto fondu je vyloučeno Ethereum, neboť podle Grayscale do této kryptoměny už investoři investovali dříve.

GSCPxE

Celková zamknutá hodnota na Cardanu pokořila $300 miliónů

„Total value locked“, dále TVL, neboli celková zamknutá hodnota Cardana v chytrých smlouvách, pokořila hranici $300 miliónů. Hodnota TVL roste každým dnem o desítky procent. Mnoho lidí z Cardano komunity očekává brzké dosažení $1 miliardy a postupné dotažení či pokoření Ethereum (TVL $119 miliard). Cardano má obrovskou výhodu v tom, že je založené na Proof of Stake, což má mimo jiné za následek řádově nižší transakční poplatky než je tomu u Proof of Work sítí (Ethereum má s poplatky neustále problém). Největší očekávání nárůstu TVL se pojí s hard forkem Vasil, který má proběhnout v červnu. Tento hard fork má přinést dApp vývojářům pipelining, jenž má vylepšit škálování a výkonost sítě.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

“It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.” – Henry Ford

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments